keyboard_arrow_up

happyderma

špecializovaná detská kožná ambulancia

happydermaDiagnózyVitiligo

search

Všetky symptómy

afty
biele fľaky
bradavica
chrasty
depigmentácia
fľaky farby bielej kávy
hnedé fľaky
horúčka
jazvy
kurie oko
malinový jazyk
mokvanie
ošupovanie kože
pluzgiere
pálenie
pľuzgiere
ružové vyrážky
suchosť
suchá koža
svrbenie
uhry
vitiligo
vyrážky
výrastky
začervenanie
červené fľaky
červené líca
červené vyrážky
štípanie
šupiny

Vitiligo

Typické symptómy: biele fľaky, depigmentácia, Vitiligo

Účinná liečba Vitiliga MEL@308 excimérovým svetlom, rýchlo, efektívne, bezbolestne.

Vitiligo je označenie choroby, ktorá sa prejavuje stratou pigmentu. Príčina vzniku vitiliga nie je dodnes jasná. najčastejšie sa za spúšťač považuje autoimunitné ochorenie, genetika prípadne stres. V súčastnosti je za najúčinnejšiu liečbu vitiliga považovaná cielená fototerapia úzkospektrálnym UVB svetlom 311 resp. 308 nm, prípadne PUVA (Psoralén + UVA) terapia. Klinické štúdie ukazujú, že liečbu fototerapiou je vhodné nasadiť čím skôr po objavení prvých prejavov. Samotná liečba trvá minimálne 3 mesiace (po tomto čase možné pozorovať repigmentáciu). Po 3 mesačnej terapii je vhodné zhodnotiť účinok a zvážiť pokračovanie alebo prerušenie liečby. 

Keďže ochoreniu špecificky u detí sa venuje pomerne málo kolegov, rozhodli sme sa v happyderme investovať do unikátneho fototerapeutického prístroja DEKA Excilite µ ktorý lieči vitiligo pomocou úzkospektrálneho UVB žiarenia s vlnovou dĺžkou 308nm MEL@308. Ide o inovatívnu metódu liečby vitiliga s dobrou odozvou u pacientov. Dosahované výsledky sú lepšie pokial sa s terapiou začne čím skôr po objavení príznakov vitiliga.

Použite excimérového svetla MEL@308 na liečbu vitiliga má oproti PUVA terapii výhodu v tom, že nie je potrebné aplikovať na kožu psoralény. Oproti kabínam s UVB 311nm má MEL@308 zase navrch v cielení a intenzite, a teda rýchlosti aplikácie a v minimalizácií kumulatívnej dávky žiarenia - čo je dôležité hlavne pri deťoch. Navyše fototerapia MEL@308 je bezbolestná a veľmi rýchla, vďaka výkonnému excimérovému svetlu je možné ošetriť plochu 30cm2 (5x6cm) v priebehu pár sekúnd. Pokiaľ je strata pigmentu na menších plochách, na tvári, v okolí očí, je možné samozrejme cieliť presne na postihnuté lokality. V súčasnosti je možné kúpiť aj UVB lampy na domáce použitie, ich výkon, a tým aj účinok je však len zlomkom z toho, čo dokáže DEKA Excilite mikro ktorý svieti intenzitou 50mW/cm2 čo je asi 10x viac ako lampy na domáce použitie.

Odkedy sme začali v ambulancii happyderma využívať fototerapiu MEL@308, máme už viacero preliečených detských pacientov. Skúsenosť s liečbou je dobrá,  biele flaky vo väčšine prípadov repigmentovali. Zároveň sa ukazuje, že niektoré postihnuté miesta reagujú lepšie (tvár, trup), iné horšie (ruky, členky). Rovnako sa ukázalo, že v niektorých prípadoch nastáva repigmentácia (vyliečenie) po niekoľkých mesiacoch terapie. Fototerapia MEL@308 je naozaj rýchla, paciant strávi v ambulancií maximálne 5-10 minút. Pacientov na fototerapiu objednávame obvykle po ordinačných hodinách na presný čas. 

MEL@308 je možné okrem liečby vitiliga využiť i pri liečbe psoriázy a alopécie. Fototerapiu MEL@308 ako prvú voľbu na liečbu vitiliga ponúkame ako deťom, tak i dospelým pacientom. Fototerapia nie je hradená z verejného zdravotného poistenia.

Viac o vhodnej terapii na liečbu vitiliga je možné prečítať si v článku primárky detskej kožnej kliniky NÚDCH MUDr. Zuzany Velickej, CSc.

Ukážka výsledkov pred a po na stránkach výrobcu DEKA Laser 

 

Zopár štúdií účinnosti MEL@308 na liečbu Vitiliga

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19563242

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6484574/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22054204

https://www.researchgate.net/publication/10595874_Monochromatic_excimer_light_308_nm_in_the_treatment_of_vitiligo_A_pilot_study

 

 

Pripojené video

Článok pridaný: Nedeľa 25. Augusta 2019

 Share on Facebook   Share on Twitter   Share on Google+

happyderma - detská kožná ambulancia
Poliklinika Fedinova
2. poschodie
Fedinova 9, 851 01
Bratislava-Petržalka
Slovenská republika

Spustiť navigáciu

 Bezproblémové parkovanie

 Bezbariérový prístup

 Klimatizovaná ambulancia a čakáreň

Prispôsobené potrebám kojencov

 Bezproblémové parkovanie

 Bezbariérový prístup

 Klimatizovaná ambulancia a čakáreň

Prispôsobené potrebám kojencov